Terugblik op 2014: Bart Jacobs
Bart

Als ik het me goed herinner is dit de derde maal dat ik een jaaroverzicht voor mezelf maak. De eerste keer was het jaaroverzicht op het moment dat ik de stap zou gaan maken van de funklasse naar de amateurs. Een jaar later stond de overstap van de amateurs naar de elite centraal. Dit jaar geen overstap maar een tweede elite jaar. Bij elke overstap zorgde de onwetendheid van het niveau voor motivatie om extra uren te maken ten opzichte van het jaar daarvoor in de voorbereiding van het seizoen. Deze winter ligt het anders.

Afgelopen seizoen ben ik erachter gekomen wat het niveau is van de elite op de weg en in het veld. Ik heb ook gemerkt hoe het aanvoelt om competitief te zijn op dit niveau met een goede voorbereiding maar ook hoe het aanvoelt om mee te willen strijden na een langere blessure. Ik ben tevreden over het afgelopen jaar gezien de omstandigheden. En omstandigheden zijn er natuurlijk altijd bij het sporten. Tussen al deze omstandigheden door waren er hele mooie sportmomenten.

Op de weg was het de ronde van schijndel over 120 kilometer welke een heel mooi koersverloop had en waar ik tevreden op terug kijk. Daarnaast waren het de wedstrijden in Chaam en Roosendaal waar erg veel publiek was en de plastic bierglazen het parcours bezaaiden. Deze wedstrijden staan dus ook zeker op het programma voor 2015. De wedstrijd in Zundert zal ik ook niet snel vergeten door de slechte omstandigheden en een massale valpartij waarbij uiteindelijk iedereen weer verder kon en ik overenthousiast de sprint vanaf kop aantrok. Voor mijn gevoel zit er nog veel ruimte voor betere uitslagen op de weg. De meeste wegwedstrijden heb ik na mijn blessure gereden en ik kijk er naar uit om beter voorbereid mee te kunnen strijden.

Op de mountainbike was het eerste hoogtepunt tegelijkertijd de eerste wedstrijd van het seizoen in Alphen. Ik verraste mezelf met de derde plaats in een druk bezochte wedstrijd. Dit zorgde gelijk wel voor het nodige vertrouwen voor de rest van het seizoen. Het vlakke parcours lag er zeer snel bij. De wedstrijden met dit karakter liggen me het beste, in tegenstelling tot parcoursen zoals Landgraaf of Noorbeek die veel technischer zijn met meer hoogtemeters en waarbij de weersomstandigheden ook niet meezaten. Laatstgenoemde twee wedstrijden waren dan ook meteen wedstrijden die niet liepen. Ik zal meer op techniek gaan trainen om constanter te presteren. Naast cross country heb ik ook een marathon gereden in Groesbeek. Dit werd ook gelijk een hoogtepunt. Deze marathon had ook een heel mooi verloop waarbij alles op zijn plek viel. Dit resulteerde in een podium. Een ander podium was in Berkel Enschot in bijzijn van mijn vriendin, vader en moeder. Op het podium kon ik de aandacht vragen voor de teamleden die de homeride aan het rijden waren voor het ronald mc donald kinderfonds.De gewonnen bloemen kon ik uiteindelijk naar opa en oma brengen. Dit was dus ook een erg mooie dag.

Nog belangrijker dan uitslagen is het teamgevoel van het afgelopen seizoen. De mentaliteit van ploeggenoten is mooi om mee te maken en het teamsucces van afgelopen jaar heeft het teamgevoel bij iedereen versterkt. Regionaal hebben we heel veel podiums gekleurd en ook landelijk waren de uitslagen in de diverse categorie├źn goed. Daarbij is mijn gevoel dat iedereen verder wil bouwen op deze uitslagen voor het komende seizoen. Ik ben ook trots op Ruud hoe hij alles gefaciliteerd heeft en iedereen wil ondersteunen om goede prestaties neer te zetten. Het is zeer fijn om een project wat je samen met je broer hebt uitgedacht en uitgewerkt meer dan te zien slagen.

Het komende seizoen zal er voor wat betreft het programma ongeveer gelijk uitzien als afgelopen jaar. Ik wil daarbij wel de nadruk leggen op de streetrace in Goirle. Afgelopen jaar heb ik daar jammer genoeg weinig kunnen laten zien omdat ik net terug kwam van mijn blessure. Ik zal me weer focussen op de nationale xc-mountainbike kalender. Daarnaast hoop ik ook een mooi wegseizoen te kunnen draaien met het snelle wiel. De midden Brabant Poort Omloop in Gilze staat bovenaan mijn wensenlijst. Daarbij wil ik zeker nog meer gaan genieten van alle trainingen, het teamgevoel en het wedstrijdgevoel.