ATB Cross: Alphen
Bart

Een vrij weekend stond op de planning in de aanloop naar de maand Juni waarin elk weekend 1 of 2 wedstrijden gepland stonden. De basis was al erg goed, en de trainingsweek in Italie had hier nog net dat beetje extra aan toegevoegd. De rest van de voorbereiding zou wat korter intensief werk gaan worden om zo vooral goed te gaan zijn tijdens het wielerweekend in (9 en 10 Juni).

Ton Daamen viel ons vrije weekend ook op en tipte de ATB cross competitie die deze zaterdag verreden zou worden in ?t zand in Alphen. Een uur rijden op vertrouwd trainingsterrein. Perfect om intensief te koersen!

Het was warm, de organisatie was perfect, publiek was er genoeg en ook nog eens meer dan 175 rijders. De klasse indeling bestond uit A t/m D zodat iedereen die dag een kans zou maken om het podium te behalen. Dit maakt het instapniveau van een mtb wedstrijd lager en dit is natuurlijk alleen maar toe te juichen!

Eerder die dag Ruud nog zien koersen met knap veel inhaalwerk in de C-klasse. Mijn start in de A-klasse was om 16.00.  Er zou 25 man aan de start staan wat zorgt voor een overzichtelijk veld. De start was een Le-mans start.

Een erg leuk principe maar mijn plekje bij de start (helemaal achteraan) zorgde ervoor dat je gelijk al met een achterstand van 100 meter begint. Klinkt niet veel maar als vooraan het gas gelijk open wordt gedraait, dan moet je het allemaal nog maar in zien te halen.

De eerste rondes gingen prima. Het parcours (complimenten aan de parcoursbouwer!) lag me wel en ik probeerde me vooral te concentreren op mijn techniek op wedstrijdtempo. Dit blijft nog steeds mijn zwakke punt maar vandaag ging het erg lekker! Bij een bochtenreeks op het grasveld werd ik iets te overmoedig en maakte ik een glijder. Twee plaatsen ingeleverd maar gelijk weer aan kunnen sluiten bij de groep waarin ik me bevond. Ik lag ongeveer 10e wat een prima uitvalsbasis was voor de tweede helft van de wedstrijd. Podium zou er niet meer in gaan zitten maar dit ging al erg mooi.

Blijkbaar was door mijn glijder de band van de velg afgedrukt waardoor lucht was ontsnapt. Hierdoor verloor ik elke bocht later weer wat meer lucht. Ruud stond langs de kant en in het voorbijgaan vroeg ik om een reserve achterwiel. Een halve ronde later passeerde ik weer, maar ik gokte erop dat mijn band het nog lang genoeg zou houden om de race uit te rijden. Wisselen was sowieso einde van de mooie klassering dus dan maar doorrijden.

Een paar bochten verder reed ik op de velg. Zoals een Belg me ooit zei: ?Zonder lucht majeert het niet?. Dus dat werd de rest van de ronde lopen. Jammer, precies in de ??n na laatste ronde. Toen ik bij de verzorgingsstrook aangewandeld kwam rende Ruud al mijn kant op. Ander achterwiel erin en hoppathee; gas nog even een ronde vol open.

Uiteindelijk kwam ik als 22 van de 25 over de finish. Erg jammer maar voor mijn gevoel was de vorm goed en dat zorgde dus voor vertrouwen richting de Juni maand. Wordt vervolgd dus!