Klimclassic 2013
Ruud & BartHemelvaartsdag stond dit jaar in het teken van de klimclassic 2013 (voormalige Steven Rooks Classic). Samen met een groep fanatieke fietsers van de Doortrappers uit Gilze hadden ook Bart en Ruud de racefiets klaar staan voor deze tourtocht van 160km. Onderweg zouden er twee tijdmetingen zijn op de C?te d’Oneux en de C?te de la Redoute. Leuk voor een klassering in het algemene klassement en om te kijken hoe de klimbenen ten opzichten van de andere deelnemers uit de verf kwamen.

Al vroeg werd er die ochtend verzameld bij Bas van Boxel in Gilze. Vanuit daar werd gezamenlijk vertrokken naar Maastricht waar de start en finish zou zijn. De heenreis verliep voor sommige nog wat slaperig, en andere waren al helemaal wakker na het bakje koffie gedronken te hebben in de winkel van Bas (Tijdens het wachten op hoe kan het ook anders, Erik Hoevenaars).

Om 9 was iedereen ingeschreven en klaar voor vertrek. Met frissen benen werd een start gemaakt aan de inhaalrace op wedstrijdniveau vakkundig aangevoegd door Bart Jacobs en Bart Marinus. We waren namelijk niet de enige fietsers die het idee hadden gehad deze tocht te gaan rijden. Ondanks de wat natte weersvoorspellingen zouden die dag 3500 fietsers zich stukbijten op de route van 110 km en 160km. Het tempo van deze ?fietstoeristen? lagen voor de Bartjes niet hoog genoeg en dus was het gedring naar voren al snel begonnen. Nadat Maastricht was uitgereden werd het al wat rustiger en zou de eerste klim de kudde fietsers al uit elkaar trekken. De tweede klim zorgde helemaal voor veel knarsende kettingen en cassettes, want die ging gelijk als een muur omhoog met stukken van 18%. En dat waren nog maar slechts 2 van de 19 klimmen die er die dag op de 160km gereden moesten worden.
Bij het Team van de Doortrappers ging het allemaal een stuk eenvoudiger. Vele ?fietstoeristen? werden voorbijgereden met soms wel meer dan het dubbele tempo. Dit leverde soms wel wat verbaasde gezichten op.

Nadat bij de eerste stop het energie was bijgevuld ging men op naar de eerste tijdsklim van de dag de C?te d’Oneux (13%). Onderaan aangekomen trokken Bart, Bart, Erik en Bas gelijk het gas open. Kop over kop werd de beklimming genomen en Bart Jacobs trok aan het langste eind. Achteraf leverde hem dit een 43 plaats in het algemene klassement op van de 2280 deelnemers die de klim hadden gereden. Slechts 8% langzamer dan Bram Tankink die als eerste boven was. Ruud, Mark en Vincent doseerde wat meer en halve wegen zette Ruud nog een flinke versnelling in wat hem alsnog de 255 plaats op leverde.

De tweede tijdsklim was een categorie zwaarder. De C?te de la Redoute (20%) was een echte kuitenbijter. Bart, Mark, Vincent en Ruud deden het op deze klim wat rustiger aan. In tegenstelling tot de andere die er gelijk als een speer vandoor gingen. Ruud had nog geen afstand van boven de 130 km gereden en wilde dus even sparen om de rest van de rit ook de klimmen goed boven te kunnen komen. Toch noteerde Bart nog een 255 ste plaats en Ruud een 433 ste plaats. Er was toen 105 km gereden en er moest nog 60 km en 7 klimmen worden gereden.

Sneller dan verwacht waren ook deze resterende kilimeters achter de rug en was het team na een kleine eindsprint in 6 uur en 2 minuten binnen. Met uiteindelijk 167 km en 3000hm op de teller en 27.5km/uur gemiddeld was een erg geslaagde dag ten einde gekomen. Moe maar voldaan keerde de kleppers huiswaarts.