Koga cup Havelte: 28 April 2013
Ruud & BartVanuit het vakantieadres reden Ruud en Bart richting Havelte om daar te starten voor een uurs wedstrijd. Twee dagen eerder was het voor Bart 135 km door de regen fietsen inclusief twee lekke banden en zwaar verkleumde handen. Deze maakten het verwisselen een lastigere opgave dan vanuit Gilze in Limburg te geraken. Ruud zijn benen waren nog fris, en hadden zin om te kijken wat er uitgehaald kon worden.

Twee dagen later waren de omstandigheden beter, een zonnetje met aardige frisse wind. Bij het warmrijden bleek het parcours te bestaan uit een startstrook met mul zand, een klimmetje vanuit het veldrijden (afstappen een must), wat mooie wortelstroken en verder mooie bochten met wat hoogteverschil. Bart ging in het wiel van Ruud al ondersteboven. Ruud kwam aardig door het parcours heen en zou de juiste lijnen in de ochtend al op het parcours rijden bij de funklasse.

Een groot startveld waarbij Ruud als 70e startte stond vol moraal en deze werden om 9.15 weggeschoten. Ruud kon zijn positiebehouden op de mulle startstrook en schoof al snel door in het veld met een moordend tempo. Na de eerste ronde zat hij al bij de eerste 25 van de 84 starters. In de tweede ronde zorgde materiaalpech voor een flink verval in moraal, rondetijden en positie. Na gevloek en gerommel over en aan het materiaal vervolgde hij enigzins beperkt zijn race op het kleinste blad en slechts 5 kransjes achter. Souplesse en doorzettingsvermogen zorgde voor een uiteindelijke 31e notering in de eindstand. Een mooie prestatie gezien de tegenvallers. De stap vergeleken met vorig jaar lijkt ingezet.

In de middag startte de amateurs waarbij Bart als 26e op mocht stellen. Gezien de afgelopen uitslagen zou hij tijdens de koers nog een aantal plaatsen mogen opschuiven. Dit ging in de eerste ronde in de min. Dit door gedrang in de eerste versmalling. Hij geraakte met zijn fiets aan de verkeerde kant van het afzetlint, moest in zijn achteruit en kwam als 50e terug het veld in. Tegen de tijd dat de inhaalrace begon was het veld uiteengetrokken maar hij kon aardig van groep tot groep terugkomen richting zijn vaste stek in het veld en sloot mooi aan bij een groep van 6 waarin Anco en Sjoerd het tempo aanvoerden. In de laatste ronde was het plan om in een langer lopende klim de versnelling in te zetten. Vlak in het wiel van Leenstra kwam hij de bocht onderaan de klim in. Leenstra ging onderuit en nam Bart mee in zijn val. Hierdoor was het restant van het laatste rondje nodig om weer terug te geraken in de groep die inmiddels uit elkaar was gereden. Uiteindelijk haalde hij nog 4 renners uit deze groep in en eindigde op een goede 19e plaats.

Terug naar het vakantieadres, trainen voor Apeldoorn en natuurlijk de streetrace in Goirle!