Terugblik op 2012: Bart Jacobs
Bart

Terugblik 2012
In 2012 zijn er 400 fietsuren voorbij gevlogen en heb ik meer dan 10.000 km asfalt, klinkers, kasseien, modder, grind, zand onder me voorbij zien vliegen.  Qua prestaties waren er hoogtepunten, dieptepunten, succesfactoren en verbeterpunten.

Hoogtepunten:
Natuurlijk het goud in Goirle en het mogen rondrijden als gemeente-kampioen op de weg waren twee hoogtepunten. De bronzen medaille tijdens de cross in Rijen zorgde ervoor dat in alle 3 de disciplines een podiumplaats behaald was. Eindigen bij de eerste 25 (14e zonder materiaalpech) was precies volgens verwachting maar toch een dubbel gevoel aan overgehouden.

Dieptepunten:
De grootste was de valpartij tijdens ?t hart van Gilze. Het criterium op de weg in mijn eigen dorp was vaak de motivatie tijdens saaie uren op de roller. Ook was het vaak de rede dat mijn hartslag wat verhoogde. Echt een tegenvaller dus. Verder ging het ploeteren in de modder me niet goed af. Omdat het toch Nederland blijft, waren dit er nogal wat: Nieuwkuijk, Heeswijk-Dinther, Landgraaf. De redenen waren divers, maar toch voornamelijk techniek. Crossen bood een uitkomst, hier leer je afzien in de modder. Nu negen wedstrijden later gaat het voor mijn gevoel al wat beter.

Succesfactoren en verbeterpunten:
Door de fietsuren van afgelopen jaar ben ik mooier op mijn fiets komen te zitten en heb ik mijn basis vergroot. Ook heb ik de grenzen van mijn eigen lichaam beter leren kennen en ben ik me er ook bewuster van geworden hoe ik deze kan verleggen door gerichter te trainen. Het herstel gaat beter waardoor de trainingsarbeid verder vergroot kan worden. Met deze basis wil ik verder het komende seizoen in. Verbeterpunten liggen vooral op techniek en kracht. Dit zal dan ook een belangrijke rol gaan spelen in de voorbereidingen met gerichte trainingen. Ook zal ik me moeten gaan bezig houden met de verzorging na een wedstrijd. Ik ben het beu om een nacht slecht te slapen na een koers dus ik hoop dat uittrappen op de rollen zal helpen.

Vooruitblik 2013:
Vergeleken met vorig jaar heb ik de vorm, halverwege winter, veel beter weten te behouden. Dit komt vooral door het veldrijden. Het spel motiveert me en de weken vlogen voorbij. Nu voelt het als: nog maar 2 maanden tot het nieuwe seizoen weer begint. In 2013 wil ik de volgende stap zetten. Ik weet dat ik harder en technisch beter kan en misschien belangrijker nog; ik heb een planning hoe ik dit wil bereiken. Ik geloof dat er nog meer in zit.
In 2013 wil ik daarom ook de volgende stap gaan zetten bij de amateurs. De licentie zal op naam staan bij De Jonge Renner in Oosterhout waarbij ik wedstrijden mag rijden met onze eigen sponsoren. Op dit hogere niveau zal het knokken worden om een plekje te veroveren in het veld. Maar meer nog dan voor de uitslagen doe ik het voor mezelf om een tree hoger te komen. Het heeft dan ook weinig zin om vooruit te blikken op individuele wedstrijden. Mijn voornemen is wel om een vol programma te gaan rijden, dus het wordt zeker een jaar vol mooie verslagen, foto?s en ervaringen.